Menu +

TRE-KAD 3:2 – Kališova střela poslala Třebíč do play-off

Reportáže
Šedesát minut pravdy čekalo na Horáckou Slavií při zápase s Kadaní. Otázka zněla – porazí ji a postoupí do play-off anebo prohraje či remízuje a skončí pro ni sezóna 2003/04? V dramatickém utkání, během něhož si oba soupeři sáhli až na dno svých možností, nakonec zvítězilo domácí mužstvo, které hnala dopředu výborná divácká kulisa. Třebíč dvakrát vedla, Severočechům se však pokaždé podařilo odpovědět, a zařídit tak infarktový závěr, který snad třebíčský zimní stadion ještě nezažil. V 58. minutě ale přišlo Polanského vyloučení a ihned poté Kališova branka, jež poslala Třebíč do vedení. Svatostánek Horácké Slavie v té chvíli zachvátilo zemětřesení, které vyústilo naplněním 60. minuty. V onom okamžiku přišel výbuch radosti, jejž znamenal jediné – domácí hokejisté se probojovali do play-off.
Sdílejte článek
 
40.kolo, středa 11.2.2004
TRE TRE
3:21:0, 1:1, 1:1
KAD KAD
Statistiky
Branky a nahrávky: 6.Oliva (Valko), 31. Kaňka (Žiška), 58. Kališ - 30. Kuchler (Maleček), 49. Stavenský (Polanský). Rozhodčí: Trombík - Šimůnek, Vrdlovec. Vyloučení: 6:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 2480.
Sestavy
SK Horácká Slavia Třebíč: Luňák - Černý, Kališ - Kučný, Spitzer - Hrbáček, Mazanec - Pecka, Dusík - Kaňka, Žiška, Holý - Beroun, Oliva, Valko - Wolf, Sobotka, Hlusička - Hrůza, Květoň, Lála.
SK Kadaň: Horčička - Pospišil,Mareček - Kivoň, Hlavatý - Řezníček - Kreuzman, Stavenský, Kuchler - Polanský, Duba, Pech - Kajer, Kukla, Derfler - Pelán, Tvrdek, Hubínek.

Komentář k zápasu

TRE-KAD1

Lukáš Valko se právě proháčkoval hostující obranou a za okamžik nahraje na Jiřího Olivu, který vsítí úvodní gól utkání.


První třetina začala v málo vídaném tempu, kdy se hra přelévala nahoru a dolů. Hned v 1. minutě se do šance dostal Holý, stačil ho však zblokovat Kivoň. Ihned poté vystartoval na druhou stranu Kukla, ale Luňák jeho střelu s přehledem kryl. V 5. minutě prověřil Horčičku v brance Kadaně Sobotka, ale ani jeho střela, ani následná Wolfova dorážka se za čáru nedostala. Jenže za minutu se Pospíšil provinil hákováním, a Třebíč tak dostala výhodu přesilové hry. V ní se nepopsatelným průnikem prezentoval Valko, který obkroužil všechny hostující obránce, dostal se až ke kadaňské bráně a jako na zlatém podnose předložil puk Olivovi, jemuž nezbylo nic jiného než otevřít skóre – 1:0. Třebíč byla na koni, v 8. minutě měla šanci první řada, ale Kaňkova střela skončila na Horčičkových betonech. Kaňka byl u puku i v 11. minutě, kdy se Třebíč dostala do situace tři na jednoho – jeho střela však těsně minula kadaňskou klec. Ihned nato se ozvala Sobotkova řada, pěkně se uvolnil Wolf, ale i jeho střela jen vyprášila Horčičkovy betony. Chvíli poté se ale osmělila také Kadaň, Luňák však i tentokrát vykryl. Ve 14. minutě se Třebíčští dostali hned ke dvojnásobné dorážce, branka přesto nepadla. O minutu později poslal na Horčičku nepříjemnou jedovku od modré Beroun, ale neprosadil se ani v této chvíli, ani ihned poté, kdy tísněn obráncem nestačil zakončit.

TRE-KAD2

Aleš Černý, Oldřich Kališ a Filip Luňák hypnotizují svými pohledy puk.


V druhé dvacetiminutovce se hra velmi vyrovnala. Ve 24. minutě mohl srovnat Kuchler, jeho střela však Luňákovu branku jen o několik centimetrů minula. Ve 30. minutě se Luňák nejprve blýskl proti šanci Polanského, ale na Kuchlerovu teč okamžitě nato už neměl šanci reagovat – 1:1. Diváci v následujících dvou minutách viděli hned několik šancí – nejprve se do brejku dostal Valko, ihned poté na druhé straně Kuchler. Možná právě v té chvíli si třebíčský ostrostřelec Kaňka řekl, že to zkusí do třetice – spolu s Černým notně zamotali hlavu hostující obraně a na druhý pokus zasunuli puk za Horčičkova záda. Zvýšit mohl Spitzer ve 35. minutě, jeho střela však pouze orazítkovala boční konstrukci kadaňské branky. Stejně se vedlo o dvě minuty později Marečkovi na druhé straně, jehož projektil zastavila tyč. Gólem zaváněl i Kališův průnik v 38. minutě, domácí obránce však tváří v tvář Horčičkovi neuspěl, stejně jako Hlusička minutu poté.

TRE-KAD3

Jiří Beroun se řítí na Horčičkovu branku.


Poslední část hry byla ve znamení infarktových stavů. Ve 41. minutě létal puk vystřelený Holým a následně i Žiškou těsně kolem Horčičkovy svatyně, avšak cestu do ní nenašel. Ve 47. minutě při oslabení utekli Beroun s Olivou, Berounova střela ale skončila na Horčičkovi, který tygřím skokem zlikvidoval i Olivovu dorážku. To Kadaň si při oslabení počínala lépe, což dokázala vyrovnávací brankou na 2:2. Během Kreuzmanova vyloučení domácí zapomněli na Stavenského číhajícího na modré. Ten se po milimetrovém pasu Polanského dostal do brejku a i přesto, že se jeden z třebíčských obránců stačil vrátit, nenechal se od puku odstavit a vyrovnal skóre. Kadaň poté převzala otěže, v 53. minutě tvrdě střílel opět Stavenský, po něm prověřili Luňáka i Kukla a Mareček, jehož bombu zastavil třebíčský brankář ukázkovým semaforem. Ale ani domácí se nevzdávali, prosadit se snažil Mazanec a Holý, jehož střela dokonce rozezvonila tyč. V čase 57:20 Polanský zahákoval jednoho z třebíčských hráčů, a Horácká Slavia tak dostala jednu z posledních příležitostí ke vstřelení branky. Tu bezezbytku využila, když ihned po buly vhazovaném před Horčičkou rozehrála kolotoč, který skončil Kališovou dorážkou na 3:2. Z trestu Polanského mezitím uplynulo pouhých devět vteřin, a Třebíč proto čekaly ještě dvě a půl minuty boje o bytí a nebytí. Během nich se hrdinou večera stal Filip Luňák, který neuvěřitelným zákrokem deset vteřin před koncem třetiny vychytal Kajera, který jako kdyby byl pro domácí obránce neviditelným. Malý gólman tak svůj tým dovedl do play-off, v němž se Horácká Slavia střetne s Chomutovem.





Ohlasy trenérů

TRE-KAD4

Alois Chlustina (trenér SK Kadaň): "Těžko se to hodnotí. Byl to vyrovnaný zápas se šťastnějším koncem pro domácí. Bohužel, poslední faul, který nebyl, poškodil celé naše mužstvo.
Na začátku sezóny jsme prohospodařili veliký náskok v prosinci, kdy jsme uhráli pouze jedenáct bodů. Pak už se lámal chleba o osmičku, a v posledním zápase před vyprodaným hledištěm v Třebíči se špatně hraje – bohužel, přijeli jsme si pro bod, nemáme žádný. Takový je sportovní život, budeme se s tím muset nějak vypořádat."

Karel Čapek (trenér SK HS Třebíč): "Diváci viděli utkání takové, jaké má být, jaké se má hrát o osmičku. Byl to velice zajímavý, dramatický zápas se vším všudy – byly tam výborné akce, byly tam i chyby, nasazení, fauly, hlavně to mělo svoji kvalitu. Utkání jsme zvládli s notnou dávkou štěstí, to musím přiznat. Soupeř byl velice zdatný a nepříjemný, v útocích má velice dobré hráče, kteří nás zlobili. To jsme ale všechno věděli a mužstvu jsme věřili. Vůlí po vítězství a naším uměním jsme zápas zvládli, byť za pět minut dvanáct. Chtěl bych poděkovat hráčům a také divákům, kteří nás k vítězství hnali.
Nemyslím, že rozhodčí utkání ovlivnil. Dvě Valkova vyloučení, která jsme museli absolvovat, nás stála hodně sil. Potom nám tam udělali chybičku, ale bylo to rozdáno na obě strany stejně, takže jsme vyhráli díky sportovnímu štěstí a vůli po vítězství."

Podobné články

Reportáže

Junioři rozstříleli Studénku, k desítce chyběl jediný gól

17.03.2024
Reportáže

Páté čtvrtfinále Horácké Slavii nevyšlo a končí jí sezóna

16.03.2024
Reportáže

V Opavě junioři jasně vyhráli, skóre mohlo být i vyšší

16.03.2024