Menu +

JIH – TRE 2:1 – Bílým hvězdám chyběla k bodovému zisku jedna branka

Reportáže
T ř e b í č - V 10. kole WSM Ligy se za účasti fanoušků obou táborů uskutečnilo první letošní derby mezi Jihlavou a Horáckou Slavií Třebíč. Domácí se dostali v první třetině do dvoubrankového vedení, které drželi až do osmačtyřicáté minuty, kdy se prosadil při přesilové hře kapitán hostů, David Dolníček. Stav 2:1 ovšem vydržel až do konce třetí dvacetiminutovky, Bílým hvězdám už nepomohla ani závěrečná power-play, v níž hosté hráli přesilovku v šesti proti čtyřem a vytvářeli si tlak. Ten ale uťal hlavní rozhodčí velmi nepřesným a sporným rozhodnutím. Zápas, který viděla jedna z nejslabších návštěv na vzájemných derby vůbec, mnoho hokejové krásy nepobral. K vidění bylo velmi mnoho nepřesností na obou stranách, více však na té třebíčské. Zápas byl spíše bojem, než hokejovou podívanou.
Sdílejte článek
 
10.kolo, sobota 3.10.2015
JIH JIH
2:12:0, 0:0, 0:1
TRE TRE
Statistiky
Branky a nahrávky: 13. Březina (Zadražil, Šafář), 17. Harkabus (Seman, Gríger) – 48. Dolníček (Erat, T. Svoboda). Rozhodčí: Doležal – Reich, Zídek. Vyloučení: 6:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2358. Střely na branku: 23:31. Průběh utkání: 2:0.
Sestavy
HC Dukla Jihlava: Škarek – Šimek, Kaláb, Dundáček, Grebenyuk, Zadražil, Šafář, Dobrovolný – Jícha, Skořepa, Důras – Harkabus, Seman, Gríger – Malec, Melenovský, Březina – Kohout, Kuřítko.
SK Horácká Slavia Třebíč: Vejmelka – Bilčík, Malena, Niko, Čejka, Přibyl, Šaur – Švec, Dolníček, Erat – Pekr, Polodna, Wasserbauer – Svoboda, Psota, Zuzin – Mrázek, Raška, Kusko – Abdul.

Komentář k zápasu

Úvodní minuty zápasu, hraného díky táboru obou fanoušků ve výborné divácké atmosféře, patřily sice mírně aktivnější Jihlavě, jenž byla častěji před Vejmelkou, ale do výraznějších šancí se domácí nedostávali. Když už se mohl Seman řítit sám na branku, odzbrojil jej výborným obranným zákrokem Čejka. Proti Kohoutově střele z pravého kruhu zasáhl jistě gólman hostí a na druhé straně se obtočil Švec kolem Kalába, ale z otočky zamířil vedle. V polovině prvního dějství vyslal Dolníček perfektní pas před branku na osamoceného Erata, kterému stačilo nastavit hůl a poslat kotouč do volné části klece, jenže hokejkou promáchl do ztracena.

Za tři a půl minuty přišel úvodní gól zápasu. Dlouhou přihrávku od Zadražila přebral na pravé straně modré David Březina, který si sjel k pravému kruhu, z tohoto prostoru zvolil svojí oblíbenou a tvrdou střelu zápěstím, proti níž neměl Vejmelka šanci. Minutu po úvodním gólu mohlo být srovnáno, to by však Jan Wasserbauer musel táhlou střelou z levého kruhu trefit prostor u levé tyče. Druhý gól tak padl znovu do hostující klece. Jihlava dostala možnost přesilovky, kterou po minutě využila. S troškou potřebného štěstí se kotouč dostal na hůl Semana, jenž našel u pravé tyče gólmana zcela volného Tomáše Harkabuse a pro jednoho z nejproduktivnějších hráčů loňské MHL nebyl problém trefit volnou klec - 2:0.

Do druhého dějství vstoupili Třebíčští více než aktivně. V prvních třech minutách se Dukla téměř nedostala před Vejmelku, navíc měli hosté slibnou šanci. Při „okupaci“ svatyně Škarka zamířil zcela volný Erat z mezikruží těsně vedle a reparát nesložil ani pokusem o střelu z první z pravého kruhu, puk mu sjel z hole. Čas 23:11 přinesl první přesilovku hostí, při které měla paradoxně více šancí Dukla. Skořepovu střelu ze středu útočného pásma pokryl Vejmelka a krátce na to zneškodnil i výpad Důrase zakončený pokusem na bližší tyč. Třebíč poté dostala 26 vteřin dlouhou přesilovku pět na tři. Patnáctiletého Jakuba Škarka ovšem pětice hráčů Horácké Slavie neohrozila ani v dvojnásobné a pak ani v klasické početní výhodě.

Výhodu přesilové hry dostali také červenožlutí. Šafářův pokus od modré třebíčský gólman dobře viděl a když Melenovský po výměně puku s Důrasem mohl zamést puk zblízka do klece, vypíchl mu jej pozorný Čejka. Hráči v červeném a modrém nenaložili nikterak dobře ani s další přesilovkou. Zahrozil pouze Bilčík svojí ránou přes val těl, končící u jistého muže v masce. Rušno naopak bylo před Vejmelkou. Šaur namazal puk kousek před modrou na hokejku Jíchy, ovšem domácí junior zamířil těsně vedle levé tyče. Stejně jako v první třetině nebyla nouze o skvělý obranný zákrok. V situaci dva na jednoho vyškrábl Dobrovolný puk Polodnovi, který tudíž v situaci dva na jednoho nemohl před branou přihrát volnému Pekrovi.

Od začátku třetího dějství se hosté tlačili více před branku, zapomínali však na zadní vrátka. Jako při své přesilovce, kdy propadli na útočné modré, do brejku ujel Skořepa, leč tváří v tvář gólmanovi nenašel volné místo mezi jeho pravým betonem a lapačkou. V další početní výhodě již hosté uspěli, a to přesně 13 vteřin před jejím vypršením. Svoboda poslal z levého kruhu na pravý přesnou přihrávku pro Erata. Staršímu bratru slavnějšího Martina sice střela vůbec nesedla, puk se ale doklouzal k pravé tyči branky, kde byl připraven David Dolníček a střelou nad lapačku do horní části klece zdramatizoval zápas. Srovnat stav mohl Wasserbauer, nicméně dnes podruhé mířil v dobré pozici mimo, nyní těsně vedle levé tyče. Horácká Slavia se tlačila za vyrovnáním, Jihlava díky obětavé práci v obraně a výbornému Škarkovi odolávala. Mrázek z mezikruží mířil vedle levého růžku, kde i tak byla připravena lapačka gólmana Dukly a Polodnova teč Pekrovy střely se možná lehce otřela o pravou tyč.

Minutu a tři čtvrtě před koncem základní hrací doby zahákoval Šafář útočícího Švece. Třebíč po time-outu odvolala gólmana a hrála v šesti. Veškeré její naděje však uťal právě faulovaný hráč. Marek Švec totiž třiašedesát vteřin před koncem základní hrací doby ve snaze vypíchnout puk sekl do Škarka; sice neúmyslně, ale to nemohlo na dvou minutách nic změnit, stejně tak jako na vítězství Jihlavy.

Po dvou zápasech, kdy Dukla po dvě třetiny vedla a vinou nevydařeného třetího dějství přišla o tři body, si tentokrát výhru pohlídala a slavila se svými fanoušky výhru v prvním derby sezony.





Ohlasy trenérů

Jiří Mička - SK Horácká Slavia Třebíč: První třetina nám utekla, prohráli jsme ji 0:2. Ve zbytku zápasu jsme byli lepší, ale dali jsme jen jednoho góla a prohráli jsme. Co k tomu více říct? Je to škoda. Byli jsme málo důrazní do branky a když už jsme se k ní dostali a měli "gólovku", tak ji domácí brankář zázračně chytil. Na jeden gól se těžko vozí body... Nyní se musíme připravit na středeční zápas, který chceme stoprocentně zvládnout.


František Zeman - HC Dukla Jihlava: Jsme určitě spokojenější. Poslední zápasy jsme neodehráli vůbec špatně, ať už se Slavií, v Kadani nebo dnes s Třebíčí. Zápasy proti Slavii a Kadani nám výsledkově nevyšly, i když hra už byla taková, jakou jsme si zhruba představovali. Dnes jsme měli výborný úvod do utkání, první třetinu jsme vyhráli 2:0, ale pak jsme přestali být aktivní, jako tomu bylo v první dvacetiminutovce. Soupeř, který má řadu zkušených a kvalitních hráčů, toho dokázal využít, i když jsme Třebíči gól darovali po tom, co náš hráč zaspal při zatažení se zpět. Třebíč má výborné přesilovky, hráče jsme na to upozorňovali, ale i přesto ji využili. Opět tady můžu opakovat stále stejnou písničku, ale výborně zachytal Kuba Škarek a místy přiváděl útočníky soupeře k šílenství.

Podobné články

Reportáže

Junioři rozstříleli Studénku, k desítce chyběl jediný gól

17.03.2024
Reportáže

Páté čtvrtfinále Horácké Slavii nevyšlo a končí jí sezóna

16.03.2024
Reportáže

V Opavě junioři jasně vyhráli, skóre mohlo být i vyšší

16.03.2024