Menu +

TRE-BER 4:1 - Kaňka pečetil v oslabení

Reportáže
K mistrovskému utkání 18.kola první hokejové ligy nastoupila domácí Horácká Slavia na domácím ledě proti středočeskému celku Berounských Medvědů. Ti letos neprožívají právě dobrou sezónu a tomu odpovídá i jejich umístění až v dolní části tabulky. Navíc jejich stadion je stále mimo provoz, takže jim citelně chybí domácí prostředí. Do domácí svatyně nastoupil Stanislav Neruda, do branky hostí Petr Šulan. V rozpačité první třetině domácí jako první inkasovali, ale zbytek zápasu již patřil jim.
Sdílejte článek
 
18.kolo, sobota 16.11.2002
TRE TRE
4:10:1, 2:0, 2:0
BER BER
Statistiky
Branky a nahrávky: 22:22 Žiška (Holý), 22:54 Vítek (Oliva), 48. Tokoš (Sedláček, Hrůza), 53. Kaňka (Žiška) - 11. Slížek (Pojkar). Rozhodčí: Buksa - Dřínovský, Dědek. Vyloučení: 4:8. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 1700.
Sestavy
SK Horácká Slavia Třebíč: Neruda – Mocek, Kříž, Hrbáček, Klimeš, Sedláček, Polívka – Kaňka, Žiška, Holý – Fryauf, Oliva, Vítek – Caha, Zahradník, Tokoš – Sklenář, Žák, Hrůza.

Medvědi Beroun 1933: Šulan – Maleček, Kašák, Pojkar, Grof, Kubeš, Sláma – Michalovč, Slížek, Křesťan – Novák, Horák, Novotný – Halinský, Pojkar, Horčička – Juza, Šinágl, Besser.

Komentář k zápasu

První třetinu začaly oba celky dosti rozpačitě, diváci se ne a ne dočkat pohlednější akce. Ve třetí minutě se osmělilo osvědčené domácí útočné duo Žiška-Kaňka, ale s jejich kombinací si Šulan v klidu poradil. Žiška byl evidentně při chuti: o chvíli poději vyslal na Šulana prudkou střelu tahákem a pak jen tak-tak nevystihl u tyčky Křížovu bombu, aby ji dorazil. V podobné situaci se na druhé straně neprosadil berounský Novák. Při první početní výhodě Třebíčští opět nic nepředvedli. Proto se v polovině třetiny hrálo až příliš letargicky, což se domácím nakonec nevyplatilo: udělali chybu při rozehrávce na obranné modré, puku se lehce zmocnil Slížek a zaskočený Neruda už lovil jeho lehkou žabku ze sítě – 0:1. Vlajku domácích nezvedl ani Fryauf ve třinácté minutě, kdy po jeho rychlém průniku puk poskakoval v brankovišti, a i přesto že Šulan byl osamocen a dezorientován dotírajícím Vítkem, Fryauf v pádu již nestačil doklepnout do sítě. V patnácté minutě měli Třebíčští dokonce převahu dvou hráčů v poli, ale „tradičně“ ji opět nevyužili díky zbytečné nervozitě. Před koncem třetiny na Nerudu vyslal dělovku po ledě Křesťan, ale ten měl svoji lopatu na místě. Výkon domácích v první třetině byl - i díky promarněným přesilovkám – značně nepřesvědčivý.

Povzbuzeni úspěchem nastoupili proto Medvědi do druhé třetiny s chutí: Halinský rychle pronikl středním pásmem, nahrál najíždějícímu Slámovi, ale s jeho střelou si Neruda poradil. Domácí se však nenechali zaskočit a rychle odpověděli ve 23.minutě - již s patřičným efektem: vhazovalo se v obranném pásmu hostí, Holý pohotově nahodil před branku, Žiška využil absence berounské obrany, a proti jeho dorážce neměl Šulan – navíc se zakrytým výhledem – šanci. První třebíčská lajna tak potvrdila svoje nesporné kvality a dostala domácí znovu do zápasu – 1:1. O půlminutu později lovil Šulan puk za svými zády podruhé: Klimeš s Hrbáčkem založili útok v obranném pásmu, přihrávka našla Olivu v jízdě ve středním pásmu, ten přesně křížem vystihl na modré připraveného Vítka, který vypálil a otočil tak průběh zápasu – 2:1. Medvědy však dva rychlé góly vůbec nezlomily, podnikali časté výpady, a hra tak byla po zbytek třetiny vyrovnaná a tedy i o mnoho rychlejší a pohlednější než v dějství minulém. Početní výhody na obou stranách nebyly využity.

Hned v úvodu třetí třetiny poslal hlavní sudí Buksa domácí díky Klimešovi do oslabení. Přesilovka se však Medvědům vůbec nedařila. Nejprve se puku zmocnil domácí Fryauf a cenné vteřiny trápil hosty dokonce v jejich obranném pásmu. Vzápětí se síly vyrovnaly, neboť odpočinout si šel Horčička, ale ani Třebíčští se v přesilovce neprosadili. Z dalšího gólu v Šulanově síti se však domácí publikum radovalo zanedlouho. Ve 48. minutě podnikli rychlý útok Sedláček a Tokoš, když se příkladně zbavili berounských obránců: Sedláček od mantinelu vyslal před branku prudkou nahrávku rozjetému Tokošovi, ten jen zlehka tečoval a Šulan na změnu směru kotouče už nestačil zareagovat – 3:1. Berounští znervózněli, došlo i k menší strkanici, a proto sudí Buksa musel chladit hlavy – z domácích putoval na trestnou lavici Holý, na druhé straně Novák a Pojkar. Při přesilovce byl při chuti zejména obránce Hrbáček: na Šulana pálil co chvíli jako z kanónu. Naopak při vyloučení domácího Mocka byli Berounští tak dezorientovaní, že při jejich pomalém střídání ve hře se puku zmocnil na obranné modré Žiška, našel na útočné modré Kaňku, který právě naskočil na led, a ten si v oslabení při samostatném nájezdu Šulana blafáčkem vychutnal a pečetil tak výsledek na 4:1. Do konce zápasu sice byli pány na ledě domácí, Středočeši však flintu do žita nehodili, hra byla rychlá a otevřená, a publikum se tak alespoň dočkalo satisfakce za ospalou první třetinu.





Ohlasy trenérů

Josef Vimmer a Milan Chalupa Josef Vimmer (trenér HC Berounští Medvědi Beroun): „Myslím, že jsme prohráli zaslouženě - i když jsme trochu zvedli hlavu proti posledním výkonům – díky častému vylučovaní a relativní nekázni ve hře. Již delší dobu nás zlobí, že hrajeme třicet, čtyřicet minut dobře a během dvou minut uděláme chyby a soupeř nás vždy potrestá. Když se vypořádáme s naší bojácnou hrou a vrátí se nám někteří hráči, věřím, že se výkon zvedne a budeme hrát na střed tabulky. Podepsalo se na nás i to, že už prakticky tři měsíce hrajeme venku na Kladně a nemáme domácí prostředí.“
Milan Chalupa (trenér SK HS Třebíč): „My jsme do zápasu chtěli vstoupit s elánem, nadšením a bojovností. Byli jsme trochu zaskočeni tvrdostí, ale nabídnuté přesilovky jsme bohužel nesehráli dobře. Přišel trest, dostali jsme lehký gól – ale to k hokeji patří. Do druhé třetiny jsme ale vstoupili už jako vyměnění a s větším odhodláním, změnili jsme rozehrávku, hráči chodili víc do hloubky, přehrávali soupeře a dostali ho pod větší tlak. Během chvilky z toho byly dva góly a hned se nám lépe dýchalo. Jsem rád, že jsme v závěru neinkasovali a naopak dali gól. Doufám, že se mančaftu vrátila pohoda a sebedůvěra.“


Podobné články

Reportáže

Junioři rozstříleli Studénku, k desítce chyběl jediný gól

17.03.2024
Reportáže

Páté čtvrtfinále Horácké Slavii nevyšlo a končí jí sezóna

16.03.2024
Reportáže

V Opavě junioři jasně vyhráli, skóre mohlo být i vyšší

16.03.2024