Menu +

TRE-OLO 3:1 – Tápaní zrušil Hrbáček, Lála otočil a Kaňka pečetil

Reportáže
T ř e b í č – Ještě ani neodezněly dojmy ze sobotního utkání v Olomouci (2:3pp) a už se proti témuž soupeři nastupovalo doma v Třebíči. Hráči Horácké Slavie chtěli před svým publikem odčinit malinké zaváhání na Hané a proti těžkému soupeři bodovat naplno. Úkol měli navíc ztížený tím, že od rozjetého týmu odešel do extraligových Budějovic kouč Ladislav Kolda. Na postu hlavního trenéra tudíž nastoupil osvědčený Roman Mejzlík a i přesto, že se mužstvo v úvodní třetině jen hledalo a inkasovalo branku, k obratu ve hře zavelel obránce Marcel Hrbáček. Od té chvíle se domácí dostali do svého tempa. Hanáci si sice dokázali vypracovat šance, ale bez zakončení. Proto všechny tři body zůstávají tentokrát na Vysočině.
Sdílejte článek
 
27.kolo, středa 17.12.2003
TRE TRE
3:10:1, 2:0, 1:0
OLO OLO
Statistiky
Branky a nahrávky: 27.Hrbáček, 32. Lála (Kališ, Oliva), 41. Kaňka (Žiška, Holý) - 7. Grof (Fiala, Kašparů). Rozhodčí: Ondřej - Polonyi, Kreuzer. Vyloučení: 5:6, navíc Buchal (OLO) 5 + OT do konce utkání. Využití: bez využití. Diváků: 1450.
Sestavy
SK Horácká Slavia Třebíč: Luňák - Mazanec, Kučný - Kališ, Hrbáček - Horák, Pecka - Holý, Žiška, Kaňka - Beroun, Valko, Sobotka - Lála, Oliva, Fryauf.
HC Olomouc: Svoboda - Prošek, Píchal - Šafařík, Grof - Dostál, Faltýnek - Žajgla, Brančík, Komínek - Kašparů, Kučera, Fiala - Liška, Ministr, Martinka - Dobrý, Ditrich, Buchal.

Komentář k zápasu

Tentokrát Jakub Žiška ještě přes olomouckou obranu neprošel.

Domácí sice zahájili první třetinu s kotoučem na svých hokejkách, ale pokusy Žišky a Černého patřily spíš k těm zahřívacím, stejně tak i Píchalův na druhé straně. V prvních pěti minutách se oba týmy již dostaly do tempa. Byla vidět snaha na obou stranách vstřelit první branku a vytvořit si tak dobrou výchozí pozici do dalšího průběhu utkání. Olomoučtí získávali pomalu ale jistě na převaze, zatímco domácí hráli víc a víc zakřiknutěji. Tento průběh hry vyústil v závěru sedmé minuty do prvního gólu v třebíčské síti: Kohoutům se vyplatil důraz na útočné modré čáře, kdy se do pásma přes třebíčské obránce protlačili Fiala s Kašparů a přesná přihrávka našla z druhé strany najíždějícího a nepokrytého Jakuba Grofa, který tak otevřel skóre zápasu - 0:1.
První část hry se přehoupla do druhé půle a domácí se jen osmělovali před Svobodu. Toho pozlobili Lála a Žiška, vážněji o chvíli později Beroun, jehož střelu řešil Svoboda lapačkou. Následovala akce Fryaufa, který nahrál pěkně najíždějícímu Olivovi, avšak neposlušný kotouč mu přeskočil v rozhodující chvíli čepel hole. Prvním vyloučeným byl olomoucký Píchal. Třebíčští si sice vypracovali pěkné šance, ale jejich gólové tápání pokračovalo, takže přesilovku nevyužili. Na druhé straně zahrozil Prošek, jehož dobrou přihrávku zahodil Komínek, poněvadž přestřelil. Závěr třetiny se dohrával bez výraznějších šancí - Olomoučtí potřebovali udržet jednogólový stav, zatímco domácí se už-už viděli v šatně na válečné poradě.

Souboj Martina Sobotky s olomouckým Píchalem.

V úvodu druhé třetiny se začalo obdobně, jak první skončila. Hanáci se navezli do pásma, Sobotka prohrál za Luňákem přetahovanou s Kučerou, ten si povyjel před branku a jeho střela naslepo dozadu jen těsně minula pravou tyčku. V další minutě se sice před Svobodu navezli pro změnu domácí, ale Mazancovi na modré utekla přihrávka, čehož využil Žajgla. Ten si našlápl do úniku, nahrál najíždějícímu Komínkovi a jeho nepříjemnou střelu po ledě likvidoval Luňák obětavým lehem. Nástup Hanáků nakonec otupil vyloučený Píchal a Třebíčští uzamkli útočné pásmo. Mazanec pálil do skrumáže, Holý se snažil dorážet, ale nakonec byla snaha domácích důslednou obranou vytěsněna pryč od Svobody a posléze i mimo útočné pásmo. O necelé dvě minuty následovalo další vyloučení: Valko pronikal přes modrou a byl zahákován. I přesto, že sudí okamžitě uznal vinu Šafaříka, vyloučil i Valka za "filmovaný pád". Po rozpačitém začátku zápasu, potažmo druhé třetiny, byl nejvyšší čas k probuzení domácích. O to se ve 27. minutě postaral obránce Marcel Hrbáček, když si na modré promyšleně stáhl puk, vypálil do zmatku před olomouckou brankou a kotouč trochu se štěstím proskočil za Svobodova záda - 1:1. Vzápětí Luňák domácí jasně podržel při nebezpečné akci lehce proniknuvšího Ministra, který přesně našel Martinka. Třebíčští si následně zvedli sebevědomí při oslabení, kdy nepustili Hanáky prakticky ke slovu a vzorně vyhazovali. To již přebírali iniciativu na svoji stranu, která byla již při hře v plném počtu ve 32. minutě korunována úspěchem: po průniku Olivy podél mantinelu puk opět poskakoval ve skrumáži před Svobodou, kde se zorientoval Kališ, předložil důraznému Lálovi a ten se postaral o otočení skóre - 2:1. Od této chvíle se již našli jak domácí hráči, tak i publikum. Ve druhé polovině třetiny se hrálo až příliš nervózně, průběh byl kouskován četnými vyloučeními. Před druhou sirénou se hra patřičně otevřela, útočilo se rychle na obou stranách a diváci si tak přišli na své. Gól v této třetině však již nepadl.

Šafařík s Ministrem se pokoušejí vymanit z tlaku kontrolovaní Jiřím Berounem.

Neuplynulo ani dvacet sekund ze třetí třetiny - Jakub Žiška využil chyby olomoucké obrany přímo před Svobodou, vypíchl puk a i přesto, že malinko zavrávoral pod důrazem olomouckých obránců, stačil nahrát prudce najíždějícímu Holému. Ten musel v rychlosti nahrát zpět Žiškovi, který si našel další svoje křídlo – Michala Kaňku – který bezpečně zavěsil - 3:1. Olomoučtí byli zaskočeni, inkasovaná branka hned zkraje třetiny ubrala další naděje na případné dotažení skóre. Neskládali však zbraně, hned nato Grof tvrdě pálil od modré a Luňák vyrážel vysoko nad branku. Po vhazování hledal Faltynek volného Ministra, ale ten před odkrytou brankou netrefil puk. Před Svobodou vzápětí nepříjemně zahrozili Valko se Sobotkou. Oba týmy byly při chuti a pokračovalo se ve stejně rychlé a útočné hře, jako předchozí třetinu. Vyloučení Kališe opět domácí příkladně přestáli a od poloviny třetí třetiny již měli jasně navrch, přičemž hře dominovaly kousky Žišky, Sobotky a Valka. V 54. minutě byl v rohu za Luňákem hrubě faulován obránce Horák, kdy byl ostrý loket Buchala "odměněn" pěti minutami a vykázáním ze hry. Dlouhou přesilovku domácí hru jasně kontrolovali (až na Šafaříkovu hrozbu) a odehráli ji v klidu, byť bez využití. V gólové šanci se sice ocitl Beroun, do které jej vyslal Valko, avšak ani na podruhé Beroun vyražený kotouč neumístil a přestřelil. Posléze Olivův gólový pokus Svoboda doslova fotbalově vyhlavičkoval do ochranné sítě. Minutu před koncem se navíc hrálo ve čtyřech při vyloučení na obou stranách, domácí tlačili Olomoucké v pásmu, Valko spálil jednu s posledních šancí, ale na stavu se už nic nezměnilo.
Horácká Slavia tak vykročila do nadstavbové části první ligy tolik potřebným vítězstvím, jehož hodnota je navíc umocněna i neočekávanou změnou na trenérské pozici. Díky tomu, že kouč Mejzlík i hráči tuto situaci zvládli na jedničku – i přes tápání v první třetině - znamená to, že si vytvořili dobrou pozici do dalších bojů o elitní osmičku. Od té ji už nyní - po zaváhání Kadaně, která doma pouze remizovala s Boleslaví - dělí pouhopouhý jeden bod.

-ik-





Ohlasy trenérů

Trenéři Přecechtěl a Mejzlík

Kamil Přecechtěl (trenér HC Mora Olomouc): "Chtěli jsme odehrát aktivní utkání; myslím si, že se nám to podařilo pouze prvních dvacet minut, kdy jsme hráli důrazný a aktivní hokej a Třebíč jsme víceméně k ničemu nepustili. Bohužel, od druhé třetiny jsme trošičku ustoupili od své hry, ale i přesto jsme si ve druhé třetině vytvořili nejvíc šancí. Žádnou z nich jsme nevyužili a naopak jsme inkasovali. Do třetí třetiny jsme si řekli, že to zkusíme, ale hned při prvním střídání nám trochu nešťastně zůstal stát puk ve vodě a hned jsme inkasovali. Víceméně tím byl už zápas rozhodnut."

Roman Mejzlík (trenér SK HS Třebíč): "První třetina nebyla z naší strany dobrá… čekali jsme, jak změna trenéra na nás zapůsobí, i diváci byli takoví chladní. Všichni čekali co z toho bude, soupeř byl jasně lepší; my jsme bohudík při troše štěstí, i díky gólmanovi, tu třetinu prohráli jenom 0:1 – bylo to pro nás dostatečným varováním. O přestávce jsme si pár věcí vyříkali, o čem by ten hokej měl být. Od druhé třetiny, i díky šťastným gólům – ta střela tam propadla – jsme se dostali do hry. Jak říkal pan Přecechtěl, třetí gól byl se štěstím a pak se už jen dohrávalo, i když soupeř měl šance. Nás zase podržel Luňák. Takže hráčům bych chtěl poděkovat za to, že ten těžký úkol zvládli, a že se v tabulce posouváme tam, kam chceme všichni."


Podobné články

Reportáže

Junioři rozstříleli Studénku, k desítce chyběl jediný gól

17.03.2024
Reportáže

Páté čtvrtfinále Horácké Slavii nevyšlo a končí jí sezóna

16.03.2024
Reportáže

V Opavě junioři jasně vyhráli, skóre mohlo být i vyšší

16.03.2024