Menu +

TRE-KLA 2:3pp: Třebíč vypadává, ani na třetí pokus nevyhrála

Reportáže
Ani ve třetím vzájemném duelu čtvrtfinálové série se nepodařilo Horácké Slavii překonat Kladno. Do semifinále tak podle očekávání poputuje vcelku bez problémů Kladno. V dnešním zápase však muselo rozhodovat až prodloužení, v němž 54 sekund před koncem poslal do další části pavouka play-off Kladno Radek Gardoň, který zajistil i druhou branku hostů. Kladno bylo po celý zápas lepším celkem a vyhrálo zaslouženě.
Sdílejte článek
 
ČF3, středa 19.2.2003
TRE TRE
2:3p0:0, 1:2, 1:0 - 0:1
KLA KLA
Statistiky
Branky a nahrávky: 25. Polívka, 46. Kaňka (Žiška, Holý) - 30. Kalla (Klimt), 38. Gardoň (Špelda) 65. Gardoň (Zajíc).
Rozhodčí: Smeták - Hlavatý, Lipina.
Vyloučení: 4:4, navíc Kališ (Třebíč) 10 min.
Využití: 1:0.
Diváci: 3200.
Konečný stav série: 0:3.
Sestavy
SK Horácká Slavia Třebíč: Neruda - Kališ, Pecka, Hrbáček, Dusík, Klimeš, Sedláček, Dvořák - Kaňka, Žiška, Holý - Beroun, Oliva, Vítek - Polívka, Zahradník, Fryauf - Caha, Dolníček, Musil.
Rytíři Kladno: Orct - Kruliš, Špelda, Čech, Kasík, Mojžíš, Skuhrovec, Chatrnúch, Zeman - Frolík, Gardoň, Musil - Havel, Kalla, Klimt - Kysela, Pazourek, Fink - Bílek, Zajíc, Horna.

Komentář k zápasu

První třetina začala rychlým spádem. Středočeši se už-už viděli v dalším kole play-off, proto začali vytrvale útočit a v prvních pěti minutách byla iniciativa na jejich straně. Nerudu prověřil Musil, ovšem během několika minut domácí srovnali s perfektním forčekigem Kladna krok, pokusili se o několik rychlých výpadů, ovšem obranná hráz na kladenské modré byla velmi pozorná. To se však pro Třebíčské stalo spíše výzvou a před Orcta se jim začalo dařit pronikat. V polovině první třetiny již hra byla vyrovnaná a Kladenští stále častěji vyhazovali kotouče i za cenu zakázaného uvolnění. K vyložené gólové šanci však stále ještě nedošlo. Ve dvanácté minutě se poprvé otevřela vrátka na trestnou lavici: tu šel zahřát domácí Kališ na dvě minuty plus osobní trest za vražení protihráče zezadu na mantinel. Nerudu příkladně prověřil Kasík, ovšem domácí úspěšně vyhazovali a oslabení přestáli. Vzápětí byl vyloučen kladenský Kruliš a záhy ochozy tajily dech při bleskovém nájezdu Roberta Holého, Orct však zachoval klid a poradil si i s dorážkou Martina Polívky. Síly se vyrovnaly a útok střídal protiútok, na straně Kladna se blýskl Chatrnúch – jeho bombu Neruda vyrážel nad branku. Hned nato i Frolík s Gardoněm předvedli extraligovou kombinaci. Závěr první části proběhl ve velmi rychlém tempu, ale skóre dosud otevřeno nebylo, což přesně dokládalo velmi vyrovnaný poměr sil na ledě.

Bleskové zakládání útoků je mocnou zbraní kladenských.
Po výměně stran se opět blýskli Gardoň s Frolíkem, ale domácí podnikli rychlý protiútok, který zakončoval Beroun a dokonce v pádu Orcta nebezpečně ohrozil. Ten se také stával terčem četných kladenských ataků, neboť byl na ledě jako vždy velmi vidět a bezezbytku uplatňoval svoje kvality. Zaplněné ochozy zaburácely ve 24.minutě po zcela nečekané akci: u domácí střídačky se svedl krátký souboj o puk, ten vydoloval Polívka a nahodil jej na Orcta. Nahození chtěl ve vzduchu odrazit kladenský obránce, avšak udělal to tak nešťastně, že změnil směr puku a bezmocný Orct mohl již jen dolovat kotouč ze sítě – se štěstím 1:0 pro domácí. O minutu později přelstil kladenskou obranu opět famózní Beroun, ale Orct vykryl betonem a poradil si i s dorážkou. V těchto chvílích byli domácí na koni a zápas dostal fantastický náboj. Na druhé straně Neruda řešil skvělou spolupráci Kysely a Finka, naopak na Orctovi ztroskotala takřka vyložená tutovka Holého po nahrávce Kališe zpoza brány. Ve 30. minutě však kapituloval domácí Neruda, kterého vylákal z brány přímočarý útok Klimta a s odraženým kotoučem už neměl žádnou práci najíždějící Kalla, který jej umístil do odkryté sítě – 1:1. Pokračovalo se opět v rychlém tempu, ze kterého nakonec ve 38.minutě vytěžili hosté – rychle se uvolnili v obranném pásmu, Špelda jako vítr vyvezl na útočnou modrou, kde předložil Gardoňovi, ten si pěknou stahovačkou poradil s domácí obranou a přesnou dělovkou do levé pavučinky otočil na 2:1. Těsně před koncem druhé třetiny byl až příliš přísně vyloučen Kaňka, nicméně ve vlastním oslabení Orcta potrápil nikdo jiný než Jiří Beroun. Stav se však již nezměnil.

Ve třetí části hry se dohrávala kladenská přesilovka. Bylo již jasné, že vše spěje k závěrečnému dramatu. Bez respektu odzbrojil kladenskou obranu Vítek, ovšem dostal se až příliš z úhlu. Beroun byl stále terčem ataků hostí, přičemž ten Čechův byl již daleko za hranicí pravidel, a proto šel zahřát lavici hanby. Trestná výprava domácích roztočila před Orctem zlověstný kolotoč, před Hrbáčkem se dokonce museli sklonit na led dva kladenští obránci, ale hrdinu v brance hostí přesto nepřekonal. Středočeši opět bránili za hranicí pravidel a šli do třech díky Gardoňovi (2+2 minuty). Třebíčští byli v takovém tempu, že tuto šanci po zásluze bezezbytku využili díky své pověstné první lajně: Žiška vybojoval po Orctově levici puk, nahrál k protilehlé tyči, kde již číhal Kaňka a ten nekompromisně zavěsil – vyrovnáno na 2:2! Vzápětí i on putoval na trestnou lavici po poměrně přísně posouzeném zákroku, takže tlak domácích byl eliminován. Síly na ledě se vyrovnaly až v polovině třetiny a drama vrcholilo za bouřlivého skandování ochozů. Hra se zcela otevřela, obě mužstva předváděla fantastický hokej ve zdrcujícím tempu. V normálním hracím čase však již branka nepadla.

Závěrečný ohňostroj publika hostí na počest vítěze série.
Za nerozhodného stavu 2:2 se nastoupilo do prodloužení a domácí publikum se zcela nepokrytě začalo těšit na další zápas na třebíčském ledě. Ve druhé minutě prodloužení byl strašně blízko rozhodnutí kladenský Tomáš Klimt, kdy si Neruda opět povyjel z branky, odražený puk poskakoval v brankovišti, ale domácí obránci jej na poslední chvíli odpálili pryč. Hrubé chyby kladenské obrany na modré čáře využil Kaňka, ale Orct byl na místě a jeho golfák vykryl. Domácí podlehli zcela nečekaně o minutu později, kdy domácí obránce Kališ před Nerudou nešťastně zpracoval puk a toho se zmocnil najíždějící Zajíc. Jeho střelu Neruda vykryl, ale dorážka Gardoně nakonec doskákala za brankovou čáru a udělala tak definitivní tečku za strhujícím duelem, jehož se proti favorizovanému soupeři zhostili domácí na výbornou a důstojně se tak pro tuto sezónu rozloučili se svým publikem.



Ohlasy trenérů

Trenéři Müller a Čada
Zdeněk Müller (trenér HC Vagnerplast Kladno): "Byl to kvalitní zápas, hráli jsme výborně. Přesto jsme se chvílemi dostali pod velký tlak a hlavně díky Orctovi, který nás podržel, se nám podařilo vyhrát v prodloužení. I když jsme sérii vyhráli 3:0, tak byla pro nás velmi těžká, avšak postupujeme dál. My hrajeme pod velkým tlakem, zatímco domácí hráli v klidu, protože neměli co ztratit. Od nás se čeká jediná věc – že postoupíme do baráže. Hráči si to uvědomují a někdy nám to svazuje ruce i nohy. Navíc nám chyběl Jankových, Hořava a Kameš – máme dost zdravotních problémů."
Rostislav Čada (trenér SK HS Třebíč): "S kolegou Müllerem musím souhlasit, tu sérii vidím také tak. My jsme se v Třebíči rozloučili velmi dobrým výkonem s vlastním obecenstvem. Mrzí mě, že jsme utkání nedotáhli do vítězného konce, abychom se mohli představit ještě jednou. Utkání rozhodla zkušenost Kladna a jeho jednotlivých hráčů. Podobně i nám chyběli hráči: Kučírek dostal angínu, Kříž má zraněné koleno… Hráči však v sérii nezklamali, ba naopak."

Podobné články

Reportáže

Junioři rozstříleli Studénku, k desítce chyběl jediný gól

17.03.2024
Reportáže

Páté čtvrtfinále Horácké Slavii nevyšlo a končí jí sezóna

16.03.2024
Reportáže

V Opavě junioři jasně vyhráli, skóre mohlo být i vyšší

16.03.2024