Menu +

Třebíč slaví historický úspěch! Dva body z Lapače znamenají vítězství v základní části

Reportáže
T ř e b í č - Datum 25. února 2023 bude už navždy zlatým písmem zapsáno v historii třebíčského hokeje. Právě v tento den totiž HST dokázala poprvé v historii ovládnout základní část druhé nejvyšší hokejové soutěže. Definitivní razítko na historický úspěch přineslo vítězství na Vsetíně v poměru 4:3 v prodloužení. Nutno říct, že utkání na Valašsku bylo v určitém smyslu obrazem celé sezony. I tentokrát byli Horáci postaveni před náročnou zkoušku, když ještě sedm minut před koncem základní hrací doby prohrávali 1:3. I tentokrát však ukázal soubor kolem kapitána Ladislava Bittnera svou sílu a odolnost. Právě proto mu patří vítězství v základní části zcela po právu.
Sdílejte článek
 
50.kolo, sobota 25.2.2023
VSE VSE
3:4p1:1, 1:0, 1:2 - 0:1
TRE TRE
Statistiky
Branky a nahrávky: 11. Sihvonen (Smetana, Bērziņš), 28. Holec (Jenáček, Rob), 46. Rob (Holec, Bērziņš) – 20. Bittner (Dočekal, Furch), 54. Malý (Mat. Svoboda, Klímek), 57. Vodný (D. Michálek, Forman), 63. Bittner (Dočekal). Rozhodčí: Skopal, Cabák – Roischel, Blažek. Vyloučení: 0:2. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2681. Střely na branku: 20:33. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:4.
Sestavy
VHK Vsetín: Zhukov – Kajínek, Jenáček, O. Němec, Česánek, Smetana, Ondračka, Hryciow – Holec, Bērziņš, Rob – Sihvonen, Přikryl, Š. Bláha – Číp, Lichanec, Jenyš – Melenovský, Vávra, Pětník.
SK Horácká Slavia Třebíč: Jekel – Bořuta, Furch, Forman, Fajmon, Poizl, Vodička – Vodný, D. Michálek, Ferda – Dočekal, Bittner, Psota – Klímek, Malý, I. Sedláček – Mat. Svoboda, Pšenička, Mat. Novák.

Komentář k zápasu

Horáci vstupovali do utkání na Vsetíně s vědomím, že i jednobodový zisk jim stačí k jistotě vítězství v základní části Chance ligy. Úvod šlágru mezi prvním a druhým týmem tabulky přinesl z obou stran spíše vyčkávací taktiku. Šancí k vidění mnoho nebylo. To se změnilo až v 11. minutě při první přesilovce Vsetína. Z trestu Ivo Sedláčka uplynulo jen sedm vteřin, když na levém kruhu přesně zacílil Riku Sihvonen a Valaši vedli. Vsetín po vedoucí brance ožil – jeho další příležitosti však Pavel Jekel zneškodnil. A tak udeřilo na druhé straně. V čase 19:52 vybídl Martin Dočekal přesnou přihrávkou ke skórování Ladislava Biittnera, jenž svým zakončením vymetl šibenici za Maximem Žukovem.

Počátek druhého dějství byl z obou stran opět opatrný. I díky tomu dominovaly obrany nad útoky a brankáři moc práce neměli. Jednu z mála zajímavých střel vyslal Luboš Rob, jenže k jeho smůle pouze vyprášil betony Pavla Jekela. Na druhé straně zahrozil Vodný, ale ani on brankové mlčení prostřední periody neprolomil. První a jedinou branku druhé třetiny vstřelil v čase 27:47 extřebíčský Miroslav Holec. Bombu Šimona Jenáčka totiž Pavel Jekel pouze ztlumil, načež odražený puk vyplaval před nikým nehlídaného Holce, který mohl zakončovat do prázdné brány.

K další změně skóre došlo v čase 45:38. Z mezikruží vystřelil Miroslav Holec, přičemž na brankovišti si nejlépe počínal Luboš Rob, který puk zametl do brány. V tu chvíli to vypadalo, že Vsetín má utkání plně ve svých rukou. Omyl. Bílé hvězdy i tentokrát ukázaly svou sílu, před kterou se nakonec musel sklonit i slivovicí provoněný Lapač. Ale pěkně popořádku. Když na světelné tabuli svítil čas 53:31, skóroval z dorážky Jakub Malý. Šlo přitom o logické vyústění třebíčského tlaku, který navíc pokračoval i po snižujícím gólu. A tak přišlo brzy poté vyrovnání. Zařídil jej v čase 56:12 opět pohotovou dorážkou Michal Vodný. Další gól v základní hrací době nepadl.

Šlo se tedy do prodloužení, jehož výsledek už nemohl nic změnit na třebíčském triumfu v základní části. Přesto Horáci pokračovali v koncentrovaném výkonu, který vyvrcholil v čase 62:45. Martin Dočekal na sebe navázal tři protihráče, následně adresoval přesnou přihrávku Ladislavu Bittnerovi a třebíčský kapitán už měl snadnou práci. Třebíč na Lapači zvítězila 4:3 po prodloužení a může slavit historicky první triumf v základní části druhé nejvyšší hokejové soutěže.

Autor reportáže Pavel Mandát

Kamil Pokorný po utkání VSE - TRE 3:4 pp



Ohlasy trenérů

Jiří Weintritt – VHK Vsetín: Myslím si, že oba soupeři na sebe byli dobře připraveni. My jsme se padesát čtyři minut drželi našeho herního plánu, tam byla spokojenost. Věděli jsme, co soupeř hraje, a připravovali jsme se na to dva dny. Kromě posledních šesti minut to fungovalo. Bohužel ze situace, kterou jsme si v přípravě na zápas kreslili několikrát, jsme dostali gól na 3:2. Nejvíc mě mrzí, že jsme neměli odolnost v posledních pěti minutách a inkasovali jsme třetí gól. V prodloužení to bylo vabank, tam už měl soupeř lepší hlavu a dotáhl zápas do vítězného konce.

Kamil Pokorný – SK Horácká Slavia Třebíč: Byl to šlágr kola a my jsme ze zkušeností z minulých zápasů věděli, že tady musíme přežít prvních deset minut, a tomu jsme podřídili přípravu, tomu jsme podřídili i poradu. Na hráče jsme apelovali, aby se zkoncentrovali, a to se nám povedlo. První třetina byla vyrovnaná, dostali jsme v přesilovce gól od Sihvonena, ale to se stane. Hra z naší strany vůbec nebyla špatná, ve druhé třetině si myslím, že jsme byli lepším mužstvem, i když domácí dali gól na 2:1. Ty góly dnes byly takové prapodivné, vždycky se puk vykutálel někde v brankovišti, domácí měli trošku víc štěstí. Ve třetí třetině jsme dostali ještě gól na 3:1, ale já jsem cítil z mužstva, že je hladové, že to pro sebe chce urvat a dostali jsme Vsetínské pod obrovský tlak. Myslím, že pod takovým tlakem na svém ledě ještě nebyli. Dali jsme gól na 3:2 a v závěru jsme dotlačili ještě gól na 3:3. Věděli jsme po šedesáti minutách, že tým přepsal historii třebíčského hokeje, ale hráči se zkoncentrovali i na prodloužení a vezeme dva body. Za to jsme strašně rádi a hráčům, celému mužstvu bych chtěl za celý realizační tým moc poděkovat.

Podobné články

Reportáže

Junioři rozstříleli Studénku, k desítce chyběl jediný gól

17.03.2024
Reportáže

Páté čtvrtfinále Horácké Slavii nevyšlo a končí jí sezóna

16.03.2024
Reportáže

V Opavě junioři jasně vyhráli, skóre mohlo být i vyšší

16.03.2024