Menu +

Jediná branka chyběla, v derby se raduje soupeř

Reportáže
T ř e b í č - První derby letošní sezóny přineslo více, než dvěma tisícům diváků parádní hokejovou podívanou. Hosté šli rychle do vedení, po nedůslednosti v třebíčské obraně se prosadil už v první minutě hostující Anděl, po pěkné přihrávce Šika. Třebíčští se tlačili za vyrovnáním a velmi blízko k němu byli ve dvacáté osmé minutě, kdy hosté zastavili puk jen za cenu několika hráčů ležících v brankovišti. Tuto fintu předvedli Dukláci znovu o sedm minut později, jenže tentokrát už rozhodčí posoudili situaci jako nedovolenou a za Bilčíkovo zalehnutí puku v brankovišti nařídili trestné střílení. To parádně, po forsbergovsku proměnil Matyáš Svoboda a vyrovnal na 1:1. Beran neměl nárok. Vyrovnané skóre vydrželo až do času 42:34, kdy domácího brankáře utěšenou střelou překonal Šimon Jelínek. Domácím se už ani přes veškerou snahu a závěrečnou power play nepovedlo vyrovnat, i když šance k tomu byly. Jenže všechny střely buď zblokovala obrana Jihlavy, nebo jí poměrně zbrklým přerušením hry pomohli sudí. Po sérii sedmi vítězných derby se tak tentokrát museli Třebíčští před soupeřem sklonit, rozhodně se však za svůj výkon nemusí stydět. Ve středu zajíždí bílé hvězdy do Sokolova, v sobotu pak na svém ledě v dalším derby přivítají Znojmo.
Sdílejte článek
 
5.kolo, pondělí 25.9.2023
TRE TRE
1:20:1, 1:0, 0:1
JIH JIH
Statistiky
Branky a nahrávky: 35:32 M. Svoboda (TS) – 00:31 Anděl (Šik, Kolář; 5/5), 42:34 Jelínek (Vala; 5/5). Rozhodčí: Horák, Pilný – Hanzlík, Komínek. Diváci: 2073. Vyloučení: 4:6. Bez využití. Střely na branku: 28:15 (5:4, 15:5, 8:6). Zblokované střely: 3:4. Vhazování: 34:29. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.
Sestavy
SK Horácká Slavia Třebíč: Strmeň – Furch, Bořuta, Baláž, Štebih, Poizl, Vodička, Kříž – Berka, Bittner, Dočekal – Ferda, Malý, Vodný – L. Stehlík, Michálek, Maty. Svoboda – Michalčuk, Horváth, Matěj Svoboda.
HC Dukla Jihlava: Beran – D. Kolář, Bilčík, Kočí, Ozols, Chvátal, L. Mareš, Vala – Šik, Anděl, Čachotský – Cachnín, Štefančík, T. Havránek – Berger, Handl, Meluzin – V. Brož, Pořízek, Jelínek.

Komentář k zápasu

Úvod zápasu přinesl bleskový gól hostů z Jihlavy. Už po půl minutě hry naservíroval Otakar Šik přesnou přihrávku na hůl Lukáše Anděla, který se tváří v tvář Janu Strmeňovi nemýlil. 0:1 Rychlý gól s Horáky otřásl, první perioda byla možná i proto spíše v režii soupeře. I přesto se Třebíč dostala během úvodního dějství k několika zajímavým střeleckým pokusům. Ty ale zlikvidoval brankář Adam Beran.

Prostřední dvacetiminutovka byla od té úvodní diametrálně odlišná. Horáci převzali otěže zápasu, diktovali tempo hry a přicházely i šance. Nejdříve v přesilovce zahrozil Antonín Bořuta. Rána zkušeného beka vyprášila Beranovy betony. Následovaly příležitosti Lukáše Stehlíka či Michala Vodného. Zejména v případě Vodného gól doslova visel ve vzduchu, jenže puk ležící na brankové čáře s vypjetím všech sil odpálili hostující obránci. Tlak hráčů v bílém každopádně nepolevoval , což nakonec vyústilo v zaslouženou odměnu. V čase 34:51 putoval na lavici hanby hostující Lukáš Mareš, v závaru před bránou o pár vteřin později zalehl nepovoleným způsobem puk Vlastimil Bilčílk, načež bylo nařízeno trestné střílení. Jeho provedení si vzal na starost Matyáš Svoboda. Třebíčský forvard zvolil klíčku do bekhendu. A uspěl. Tribuny v tu chvíli propukly v jásot. 1:1.

Rozhodnout tedy musela třetí perioda. Už před jejím vypuknutím bylo zřejmé, že kdo dá druhý gól, bude mít vzhledem k blížícímu se závěrečnému hvizdu velkou výhodu. Klíčový moment střetnutí na sebe nenechal dlouho čekat. V čase 42:34 se k zakončení šikovně proháčkoval Šimon Jelínek a jeho ránu mířenou na vyrážečku třebíčského gólmana zastavila až branková síť. Hosté se od té chvíle nikam nehnali, jejich prioritou byla poctivá defenziva. Naproti tomu Horáci bušili do jihlavských vrat seč jim síly stačily. Bez výsledku. A protože kýžené vyrovnání nepřinesla ani závěrečná hra bez brankáře, tři body bere z prvního derby sezony po výsledku 1:2 Jihlava.





Ohlasy trenérů

Kamil Pokorný - SK Horácká Slavia Třebíč: Při první brance nastala chyba, že jsme nevyndali puk ze třetiny, přejeli jsme tu situaci a hosté tam zůstali dva na jednoho. Na začátku utkání musí být stoprocentní koncentrace, bohužel stalo se to, co jsme všichni nejméně chtěli, a Jihlava šla brzy do vedení. Byli jsme dnes slabší i v soubojích, Jihlava vyhrávala většinu osobních soubojů a my jsme se složitě dostávali do koncovky a do tlaku před bránou. Ve druhé třetině jsme měli možnost, kdy puk ležel na brankové čáře, ale my nejsme schopni ho tam dotlačit. To byl obrázek celého zápasu. Jihlava byla silnější, šikovnější na hokejce… Hraje to takhle od začátku sezony, vyhrává o jeden gól (v Kolíně, ve Znojmě i v Třebíči). Funguje jim to teď, po dvou sezonách nás porazili. U nás je momentálně největší problém na domácím ledě efektivita. Co se týče gólmanské situace, chtěli jsme ulevit Honzovi Mičánovi, který všechno odchytal a bude chytat i ve středu. Byla možnost mít Honzu Strmeně, tak jsme ho povolali. Jsme rádi, že tu byl, s výsledkem on nic udělat nemohl – první gól do prázdné, u druhého necháme hráče volného. Nehrál ani Šimon Frömel s Matějem Psotou, kteří by byli v základní sestavě, ale na to se nechceme vymlouvat. Matěj Psota by patřil do naší elitní první formace, která to tady táhne, ale je zraněný. Šimon Frömel po zákroku Chlubny taky není v pořádku. Od dalšího zápasu (venkovní utkání se Sokolovem, pozn. red.) očekávám především dlouhou cestu, je potřeba se dobře nachystat; jde to rychle po sobě, síly ubývají. Bude potřeba hrát disciplinovaně v obraně a samozřejmě být produktivní v útoku.

Karel Nekvasil – HC Dukla Jihlava: Pocity jsou parádní jako po každém vyhraném zápase. Na každý zápas se i připravujeme stejně, rozebereme si hru soupeře, co chceme hrát my, a pak do toho zápasu jdeme. Lukáš Anděl teď v extralize nehrál, takže fyzická kondice možná hrála trochu roli, ale jinak spokojenost – první střídání, první střela, první gól. Do prázdné branky už druhý asi nechtěl, ale jsme s ním spokojení. Venkovní zápasy nám zatím vychází, ale i doma v Pelhřimově máme celkem dobré výsledky i výkony. Každý by chtěl podobný vstup do sezony a jsme rádi, že se nám to takto povedlo, a užíváme si to. Cíle byly vyhlášeny před sezonou, my teď jdeme zápas od zápasu a nás zajímá jen středa a nic dál.

Fotogalerie Zobrazit všechny fotografie


Podobné články

Reportáže

Junioři rozstříleli Studénku, k desítce chyběl jediný gól

17.03.2024
Reportáže

Páté čtvrtfinále Horácké Slavii nevyšlo a končí jí sezóna

16.03.2024
Reportáže

V Opavě junioři jasně vyhráli, skóre mohlo být i vyšší

16.03.2024