Menu +

Třebíčští potřetí v řadě vybojovali čtvrtfinále, postaví se Litoměřicím

Reportáže
T ř e b í č - Takhle zamotaný závěr soutěže Chance liga snad ještě nezažila. Z pohledu Horácké Slavie bylo ve hře hned několik variant, nejdůležitější ale bylo bodovat a soustředit se hlavně na svůj výkon. To hráči do puntíku splnili, někdy i za cenu nasazení vlastního zdraví, jako třeba jeden z nejzkušenějších hráčů Antonín Bořuta, který padl do střely a zblokoval jasnou šanci soupeře. A takových momentů by se v utkání s Přerovem našlo víc. Domácí hokejisté byli lepší v úvodní třetině, vytvořili si množství šancí, ale jejich proměnění vázlo. A tak udeřilo na druhé straně, když se v tlačenici na brankovišti nejlíp zorientoval Antonín Pechanec a dal Přerovu vedení 1:0. Domácí pak přece jen využili přesilovku, parádně pod víko se trefil Matěj Psota. Další minuty základní hrací doby už branku nepřinesly. Hosté byli lepší v závěru utkání, kdy se snažili rozhodnout už v základní hrací době a získat tak šanci na postup do čtvrtfinále. Bílé hvězdy naopak svazovala nervozita a zodpovědnost. Vždyť jediná chyba je mohla poslat třeba i do předkola. Jenže už zmíněnou bojovností a urputnou obranou Třebíčští uhráli výsledek, který potřebovali a mohou se radovat z přímého postupu do čtvrtfinále. V prodloužení pak hosté vyprodukovali hezkou střelu do vinglu, konkrétně Pospíšil a dal tak Přerovu bod navíc.
Sdílejte článek
 
52.kolo, pátek 1.3.2024
TRE TRE
1:2p1:1, 0:0, 0:0 – 0:1
PRE PRE
Statistiky
Branky a nahrávky: 17:06 Psota (Vodný, Bořuta; 5/4) – 13:30 Pechanec (Zeleňák; 5/5), 62:18 Pospíšil (3/3). Rozhodčí: Wagner, Hucl – Maštalíř, Juránek. Diváci: 1206. Vyloučení: 3:8. Využití: 1:0. Střely na branku: 31:21 (22:12, 0:0, 9:7). Zblokované střely: 13:9. Vhazování: 29:35. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.
Sestavy
SK Horácká Slavia Třebíč: Mičán – Vodička, Štebih, Baláž, Bořuta, Furch, Kříž, Poizl – Psota, Bittner, Vodný – Ferda, Malý, Dočekal – Ondráček, Michálek, Maty. Svoboda – Michalčuk, Kučera, Matěj Svoboda.
HC ZUBR Přerov: Postava – Krisl, R. Černý, Zeleňák, Chroboček, F. Němec, Kudělka, J. Adámek – Indrák, Pechanec, Březina – Pospíšil, Hejcman, Chludil – Jak. Svoboda, Pšurný, T. Doležal – Dobša, Zembol, Ministr.

Komentář k zápasu

Poslední zápas základní části Chance ligy 2023/2024 se tentokrát hrál netypicky v pátek a počty hovořily jasně. K definitivnímu zajištění čtvrtfinále potřebovala třebíčská družina uhrát alespoň bod. I proto přinesl začátek střetnutí spíše opatrnou podívanou, ve které se vyčkávalo. Jednu z mála slušných šancí měl v prvních minutách Michalčuk - neuspěl. Na druhé straně zahrozil David Březina, avšak Jan Mičán znovu ukázal, že jej závěr základní části zastihl ve skvělé formě. První gól padl v čase 13:30, kdy Antonín Pechanec předvedl dobrou orientaci na brankovišti a Zubři vedli. Bílé hvězdy si však připravily brzkou odpověď, ke které jim pomohla přesilová hra po faulu Jiřího Krisla. Antonín Bořuta a Michal Vodný vykombinovali ideální střeleckou pozici pro Matěje Psotu, jenž ze slotu nedal Postavovi šanci 1:1 Vrátit vedení na stranu Přerova mohl ještě během první periody Hejcman, jeho pokus orazítkoval tyč.

Druhé dějství se neslo ve znamení třebíčské převahy, jenže góly nepřicházely. Patrně nejvíc mrzela promarněná přesilovka pěti proti třem, která trvala celé dvě minuty. Neuspěl v ní Bittner, Štebih a v těsné blízkosti Postavy nezamířil do černého ani Vodný. Chvíli po konci početní výhody měl velkou šanci Matěj Svoboda, ten ale svůj pokus nasměroval těsně vedle levé tyče a ke změně skóre tedy nedošlo. Stejně jako v případě bomby Jakuba Svobody, kterou Mičán vykopl betonem.

Závěrečné dějství přineslo optický tlak Přerova. Logicky, Zubři totiž potřebovali vyhrát za tři body, aby si udrželi naději na šestou příčku a přímý postup do čtvrtfinále. Do něj mohl Moravany pět minut před koncem základní části poslat Tomáš Doležal, jehož stoprocentní příležitost zlikvidoval bravurním zákrokem Mičán. Následovalo prodloužení, které tentokrát trvalo jen dvě minuty a osmnáct vteřin. V čase 62:18 si totiž do útočného pásma nabruslil Tomáš Pospíšil a nechytatelnou jedovkou přisoudil Přerovu druhý bonusový bod za vítězství 2:1 v prodloužení.





Ohlasy trenérů

Kamil Pokorný - SK Horácká Slavia Třebíč: Dnes budu trošku delší, než u mě bývá zvykem. Nejprve potřebuji poděkovat hráčům za odvedenou práci, poté také fanouškům, kteří nás podporovali, realizačnímu týmu a vlastně všem lidem v klubu. Není samozřejmostí, abychom třikrát v takto těžké soutěži dokázali postoupit přímo do čtvrtfinále. Myslím si, že toto dokazuje úroveň třebíčského hokeje, za to jsem velmi rád. Nebylo to však tak jednoduché, letos ta sezóna byla nahoru a zase dolů. Čtyři kola před koncem základní části jsme už věděli, že z těch posledních zápasů musíme vybojovat aspoň tři body. Dnes to byl zápas prakticky o všechno, navíc to bylo tak zamotané, že jsem měli na lavičce i tablet, kde jsme sledovali zápas Zlína proti Jihlavě. Čekali jsme, že Přerov se pokusí rozhodnout už dříve, protože se ve Zlíně hrálo 3:3. My jsme dnes hráli na výsledek, potřebovali jsme bod, a ten jsme si vybojovali. Že jsme v prodloužení dostali gól je jedna věc, ale o tom dnes mluvit nechci. My jsme si v kabině zařvali a po 52 kolech v Třebíči zase slavíme čtvrtfinále. Teď máme samozřejmě dost času na to, abychom se nějak zotavili a nabrali síly, abychom se v tom play-off mohli rvát za Třebíč.

Michal Mikeska - HC ZUBR Přerov: Dvou bodů si z Třebíče nesmírně vážíme, není to moc obvyklé. My jsme aktuálně na konci, měli jsme možnost postoupit rovnou do první šestky, bohužel to nevyšlo. Nechtěl jsem odvolávat gólmana, doufal jsem, že Jihlava vyhraje ve Zlíně po prodloužení, to bohužel také nevyšlo. Abych se vrátil k zápasu, dnes jsme domácím darovali nespočet přesilovek. S tím, jaký mají tým, je neskutečně těžké bránit jejich nápor. Asi tedy můžeme být spokojení, ale pořád nám ta šestka utekla. Celou hru nás tlačil čas, potřebovali jsme výhru za tři body.

Podobné články

Reportáže

Junioři rozstříleli Studénku, k desítce chyběl jediný gól

17.03.2024
Reportáže

Páté čtvrtfinále Horácké Slavii nevyšlo a končí jí sezóna

16.03.2024
Reportáže

V Opavě junioři jasně vyhráli, skóre mohlo být i vyšší

16.03.2024