Menu +

2024 bude pro HST rokem plným změn

Rozhovory
Rok 2024 se nám přehoupl do druhého měsíce, sezóna 2023/24 se pomalu blíží do finále a všichni s napětím vyhlížíme další informace týkající se fungování třebíčského zimního stadionu. Proto přinášíme rozhovor s předsedou klubu Martinem Svobodou a zaměříme se nejen na budoucnost HST, ale i na současné dění v klubu.
Sdílejte článek
 

Pane předsedo, na úvod rozhovoru se zaměříme na aktuální situaci v klubu. Jak hodnotíte dosavadní průběh sezóny a co očekáváte v jejím závěru?

Na tuto otázku musím odpovědět hned ze tří hledisek. První je samozřejmě oblast A mužstva hrajícího Chance ligu. Tento týden začala áčku reprezentační přestávka, mužstvo má pár dní volno a pak se bude připravovat na závěr sezóny, tedy na posledních sedm kol základní části a na navazující playoff soutěže. V současnosti se nacházíme na čtvrté příčce a cílem v posledních kolech bude tuto pozici udržet. To především z důvodu možnosti delší pauzy před vstupem do playoff a faktoru domácího prostředí. Musím konstatovat, že já jsem osobně velmi spokojen s postavením mužstva a za to patří velké díky nejen hráčům, ale všem osobám odpovědným za chod a výsledky našeho A mužstva.

Zde si Vás dovolím přerušit. Často se ozývají hlasy, že by HST měla být sebevědomější a stanovovat si vyšší cíle.

Vzdušné zámky si může malovat každý, ale realita je realita. Chance liga je rok od roku vyrovnanější a ekonomicky náročnější. Upřímně jsem rád, že se v posledních sedmi kolech nemusíme účastnit té show, kterou budou absolvovat týmy na 10. až 14. místě. A nemusím zdůrazňovat, že se nehraje o nic jiného, než je přímý sestup. A podívejme se jaká mužstva se toho budou účastnit. S jakou ekonomickou silou či hokejovou historií. Takže buďme vděční za to, kde jsme a co jsme prozatím dokázali.

Děkuji za odpověď na tuto vloženou otázku a pojďme dokončit informace o A mužstvu HST.

Jak říkám, bylo by hezké udržet čtvrtou pozici. Když se to nepovede, tak se zase nic tak zásadního neděje a to zdůrazňuji, jelikož nechci na kluky na ledě vytvářet zbytečný tlak, kterého je tam i tak dost. Jinak koncem ledna skončil přestupový termín pro letošní sezónu, kdy jsme ještě doplnili mužstvo o hráče na střídavé starty z druhé ligy a o hráče z třebíčské a brněnské juniorky. Tímto z hlediska tvorby skladby mužstva současná sezóna skončila a zároveň se už v průběhu ledna rozběhly práce na skládání mužstva pro novou sezónu. A to je také priorita měsíce února, kdy chceme mít opět jistou kostru mužstva pro nadcházející sezónu 2024/25. Ale o tom bude samostatný článek, který přineseme fanouškům v průběhu února. Můžu však prozradit, že hlavní tahouni mužstva jsou v Třebíči spokojeni. Měl jsem s nimi osobní pohovory na přelomu listopadu a prosince a nyní dolaďujeme smluvní záležitosti, nebo jsou již dokonce realizovány podpisy smluv.

V odpovědi na první otázku jste zmiňoval tři oblasti. O prvním mužstvu HST jsme již hovořili, předpokládám, že druhá oblast se bude týkat mládežnických a dětských mužstev HST.

Přesné tak. Tady bych začal dorostem HST, který sobotním pražským utkáním uhájil účast v Lize dorostu i pro příští sezónu a tím se vyhnul nepříjemnostem, které jsme zažívali v minulé sezóně. Za to patří velké díky hlavnímu trenérovi Nikolovi Markovi, který vedle trenérské práce odvedl kolem tohoto mužstva i velký kus té manažerské. Juniorka pod vedením Davida Dolníčka v neděli ukončila základní část Regionální ligy juniorů. Tuto skupinu drtivě vyhrála, kdy ve 25 zápasech dosáhla 24 vítězství se skóre 231:30. Teď ji ale čeká daleko těžší krok a tím bude nadstavbová skupina o šesti mužstvech, kdy z této skupiny postupuje pouze vítěz. Finále soutěže pak bude probíhat ve formátu čtyřčlenné skupiny, kdy si postup do Ligy juniorů zajistí první dva. A to je cíl třebíčské juniorky, dle toho bude posuzována tato sezóna. Samozřejmě v soutěžích se do finále blíží i žákovské a přípravkové kategorie. Zde naše mužstva dosahují střídavých výsledků, ale z hlediska vedení HST na tyto výsledky není kladen až takový tlak. Prioritou je zde rozvoj mladých hokejistů. Do budoucna je k diskuzi účast mužstva 9. třídy ve vyšší soutěži, ale je otázkou, zda je to vůbec v možnostech HST.

A nyní informace ohledně vedení a provozu HST, což je předpokládám třetí, Vámi zmiňovaná oblast.

Ty rozhovory spolu děláme několik let, tak je vidět, že se už orientujete. Máme zde druhý měsíc nového roku a musíme zajišťovat ekonomické pokrytí chodu klubu pro rok 2024 a pro sezónu 2024/25. To je každoroční priorita na začátku roku, stejně jako tvorba A mužstva nebo trenérských týmů. A právě tyto ekonomické záležitosti jsou „bod číslo jedna“ pro chod klubu. Fanoušci vidí, co se děje na ledě, ale to je až druhotná záležitost. Prvotně je třeba pokrýt chod klubu a pak teprve dojde na samotný hokej. Osobně necítím, že by se v ČR nějak zlepšovala ekonomická situace a to mi dělá starosti. Nás čekají důležité schůzky s našimi hlavními partnery jako jsou KHNP, ČEZ a mnoho dalších. Další věc, kterou musím zdůraznit, je technická udržitelnost provozu třebíčského zimního stadionu. V probíhající sezóně fanoušci zaznamenali problémy se sněhovou jámou, které trvaly od srpna do listopadu, a díky kterým nebylo přístupné celé parkoviště. Ale v provozu se objevuje mnoho dalších problémů a musíme všichni poděkovat pracovníkům provozu, že stále ještě dokáží udržet zimní stadion v chodu.

A já plynule navážu. Jaké jsou informace o přestavbě zimního stadionu?

Budu naprosto konkrétní. Dne 25. ledna 2024 schválilo zastupitelstvo města Třebíče rozpočet pro rok 2024 a v něm se počítá se zahájením rekonstrukce našeho zimního stadionu. Z tohoto dokumentu plyne, že finanční prostředky na realizaci této investice jsou připraveny. Druhou částí této problematiky je samotná soutěž na dodavatele realizace této rekonstrukce, která běží od podzimu minulého roku. Informace, které máme k dispozici hovoří o tom, že v nejbližší době, tedy v horizontu dnů, bude vedením města vybrán dodavatel a následně se bude připravovat podpis smlouvy Města Třebíče s dodavatelem stavebních prací. Z těchto dvou skutečností plyne, že reálně by rekonstrukce zimního stadionu mohla začít v dubnu 2024. Za toto jsem nesmírně vděčen, jelikož doopravdy v oblasti provozu jsme se pohybovali za hranou a každý den byl rizikem pro další fungování hokeje v Třebíči.

A jak dál bude HST fungovat?

To vše je ještě v řešení, ale samozřejmě se na to připravujeme poslední dva roky. Proběhlo již několik jednání s kluby a provozovateli zimních stadionů v nejbližším okolí, ale stále čekáme na definitivní potvrzení ze strany Města Třebíče. Pro základní představu si je potřeba uvědomit, že v nejbližším okolí neexistuje zimní stadion a klub, který by byl kapacitně schopen absorbovat kompletní činnost HST. Z ekonomického i technického hlediska není reálná ani možnost stavby a provozu náhradního a dočasného zimního stadionu, kde by probíhala třeba jen část činnosti HST. Z toho pak jasně vyplývá, že činnost HST se rozloží do jednotlivých okolních zimní stadionů. Definitivní podoba vznikne až po konci této sezóny, kdy budeme mít úplné informace o soutěžích, které budeme hrát atd. Jedna věc se však zdá jistá a tím je působení A mužstva mužů v Moravských Budějovicích. Tady jsou jednání nejdále a za velmi vstřícný přístup bych chtěl touto cestou poděkovat vedení města Moravské Budějovice a klubu HC Žihadla Moravské Budějovice. V ostatních oblastech a kategoriích je vše ještě otevřené a všichni zúčastnění, tím mám na mysli hráče, rodiče, zaměstnance klubu a trenéry, budou osobně informováni.

Vypadá to, že tyto zásadní změny budou pro mnohé velice složité, že?

Ano, rok 2024 bude rokem velkých změn. HST, v podobě jak jsme ji znali, v podstatě přestane existovat. Zažité pořádky a zvyklosti v desítkách let ze dne na den skončí a to ve všech oblastech. Někdo se s tím vyrovná lépe někdo hůře. HST vytvoří takové podmínky, aby zajistila svoji základní činnost, ale bude to hodně i o individuálním přístupu každého jednotlivce. Ale jiná cesta není. Jak jsem zdůrazňoval v předchozí odpovědi, jsme rádi, že jsme do současnosti udrželi zimní stadion v chodu a nyní přijde organizovaný přechod. Je to rozhodně lepší varianta, než nějaké krizové řešení při mimořádném a nečekaném konci zimního stadionu. Takto se držíme našeho dlouhodobého plánu a tím je nové moderní sportoviště, kvalitní mládežnické soutěže, výchova vlastních hráčů, udržení A mužstva v druhé nejvyšší soutěži. Jsou před námi dvě těžké sezóny, to je jisté a k této problematice se určitě ještě vrátíme.

Mohl byste našim čtenářům nějak stručně shrnout to nejdůležitější z našeho rozhovoru?

První úkol je úspěšně zakončit tuto sezónu a důstojně se tak rozloučit s naším zimním stadionem v případě, že doopravdy dojde k jeho uzavření z důvodu rekonstrukce. A o tom rozhodnou nejbližší dny! Úspěšným zakončením mám na mysli především playoff A mužstva v Chance lize a postup juniorů do Ligy juniorů. Ihned bude následovat příprava pro fungování v následujících dvou sezónách. To je kopec práce, kterou budeme řešit a budeme o tom i nadále naše příznivce informovat. Každopádně, přijďte se rozloučit v co největším počtu s našim zimákem, podpořit naše hráče v závěrečných bojích této sezóny!

Moc děkujeme za rozhovor.

Podobné články

Rozhovory

Martin Svoboda: Rok 2024 nebude jednoduchým rokem, brzo očekávám dobré i špátné zprávy

před 2 dny
Rozhovory

Trenérská dvojice Kamil Pokorný – Jaroslav Barvíř v Horácké Slavii končí. Potřebujeme změnu, shodli se

27.03.2024
Rozhovory

Letos jsme měli nejvíce výkyvů, ale i tak považuju sezonu za úspěšnou, říká Kamil Pokorný

21.03.2024